Re-brending: Ključni potez ka osveženju Vaše kompanije i proboju na tržištu

#

Brend i re-brending?

Brend je vaša priča, vaš glas, vaša obećanja, i sve ono što čini vašu kompaniju jedinstvenom među hiljadama drugih. To je ono što potrošači osećaju kad čuju vaše ime ili ugledaju vaš logo - to je utisak koji ostavljate u njihovim srcima.

Ali, u svetu koji neprestano evoluira, brendovi moraju pratiti trendove, slušati potrebe potrošača i prilagoditi se novim izazovima. To nas dovodi do re-brendiranja - procesa preoblikovanja i osvežavanja postojećeg brenda kako bi se odgovorilo na promene tržišta.

To je prilika da se ponovo povežete sa svojom publikom, da pokažete da pratite trendove i da unapredite svoje poslovanje. Re-brendiranje donosi novi izgled, novu poruku i novi fokus - sve kako biste ojačali vašu poziciju na tržištu i privukli nove generacije potrošača.

#

Šta je re-brending i šta obuhvata?

Re-brending je strategija koja podrazumeva sveobuhvatnu promenu i osveženje identiteta vaše kompanije, kako bi se bolje uklopila u savremeno tržište i zadovoljila promenjena očekivanja potrošača. Ovaj proces može uključivati sledeće korake:

Kada je pravo vreme za re-brending?

#

Odluka o re-brendingu ne bi trebalo da bude rezultat naglog hira, već pažljive analize. Evo nekoliko indikacija da je možda vreme za re-brending:

Kompanije rade rebrendiranje svakih 5 do 10 godina, neke to čine česće neke ređe, zavisno od svojih potreba i promenama na tržištu. Važno je samo pratiti promene ili stvarati te iste promene.

Logo (dobar, loš i ružan)

Logo je lice brenda koje predstavlja njegov identitet i vrednosti. Tokom rebrendiranja, dizajniranje novog logotipa je ključni korak. Trebalo bi da bude jedinstven, jednostavan i lako prepoznatljiv, odražavajući viziju i misiju kompanije.

Dobro izrađen logo ima moć da ostavi trajan utisak na potrošače, čineći ga vitalnim alatom za sticanje prepoznatljivosti brenda i izgradnju poverenja. Novi logo može signalizirati promenu i inovaciju, privlačeći pažnju potencijalnih kupaca i zainteresovanih strana.

Ali naravno logo može da bude i čist promašaj, zato je važno da logo dizajniraju stručni ljudi, a ne priučeni dizajneri. Lošim dizajnom logotipa možete naneti ogromnu štetu vašoj kompaniji (velike finansijske gubitke, gubitak poverenja vaših klijenata, trajno narušen imidž kompanije itd..), samo zato što ste hteli da uštedite novac trenutno.

#

Primeri dobrog re-brendinga:

# #

Neuspesan primer re-brendinga

Kompanija "Gap" je 2010. godine pokušala redizajnirati svoj logo, ali je naišla na negativne reakcije potrošača i morala se brzo vratiti na stari identitet. To je pokazalo koliko je važno pažljivo planirati i testirati promene pre nego što se krene u akciju.

#

Odabir pravih boja - Taktike odabira za savršen sklad

Boje izazivaju emocije i stvaraju asocijacije na brend. Tokom procesa rebrendiranja, odabir novih boja zahteva pažljivo razmatranje. Izabrane boje treba da budu u skladu sa vrednostima kompanije, ciljnom publikom i porukom koju želi da prenese.

#

Korišćenjem prave palete boja, kompanija može izazvati željene emocije, stvoriti kohezivni identitet brenda i izdvojiti se od konkurencije. Boje imaju značajan uticaj na ponašanje i percepciju potrošača, što ih čini suštinskim aspektom rebrendiranja.

#

Žuta: Žuta je povezana sa optimizmom, pozitivnošću i kreativnošću. Simbolizuje sreću i toplotu, što je odličan izbor za brendove koji žele da prenesu osećaj radosti i prijateljstva. Brendovi koji koriste žutu u svom logotipu često žele da privuku pažnju i istaknu se u masi. Međutim, preterana upotreba žute može izazvati osećaj anksioznosti ili preplavljenosti.

Crvena: Crvena je snažna i intenzivna boja, često povezana sa strašću, ljubavlju i uzbuđenjem. Može izazvati snažne emocije i često se koristi u marketingu kako bi privukla pažnju i podstakla akciju. Brendovi koji uključuju crvenu u svom logotipu, poput Coca-Cole i YouTube-a, žele da stvore osećaj hitnosti ili podstaknu apetit. Crvena takođe može asocirati na opasnost, pa je važno da se koristi umereno.

Plava: Plava je umirujuća i pouzdana boja koja simbolizuje pouzdanost, stabilnost i profesionalnost. To je čest izbor za korporativno brendiranje i često se koristi od strane tehnoloških kompanija kako bi izgradile poverenje u svoje proizvode i usluge. Društvene mreže poput Twitter-a takođe koriste plavu da bi podstakle osećaj pouzdanosti i sigurnosti.

Crna: Crna je povezana sa sofisticiranošću, elegancijom i autoritetom. Brendovi koji koriste crnu u svom logotipu, poput Chanel-a, Nike-a i Apple-a, žele da prenesu osećaj luksuza i visokokvalitetnih proizvoda. Crna može dodati dodir misterije i moći brendu, ali preterana upotreba može delovati teško ili ozbiljno.

Važno je imati na umu da na značenje boja može imati uticaj kulturološkim poreklom i ličnim iskustvima. Stoga je bitno uzeti u obzir ove faktore prilikom izbora boja kako bi se osiguralo da se poruka brenda efikasno prenese širokom spektru publike.

Redizajn pakovanja

Redizajn pakovanja je kritičan aspekt rebrendiranja, posebno za kompanije zasnovane na proizvodima. Ambalaža je često prva tačka fizičkog kontakta sa kupcima i mora efikasno da prenese priču i vrednosti brenda.

# #

Svež i moderan dizajn ambalaže može da izazove uzbuđenje i radoznalost kod potrošača, podstičući ih da isprobaju proizvod.

Dobri primeri redizajna ambalaže

U pokušaju da se izdvoji od dosadnog, tradicionalnog dizajna osveživača vazduha, TRUE je kreirao ove tri jedinstvene etikete za svoje limenke, ugrađujući mirise i čineći proizvod šarenijim i zabavnijim.

#

Apple pakovanje

#

Vino ili cveće? Sa jedinstvenim dizajnom Blossom Cava penušavog vina, više ne morate da donosite tešku odluku. Etiketa na boci je zabavan obrt na nekoliko romantičnih standarda.

#

Loš primer redizajna ambalaže

Nesrećni primer neuspeha rebrendiranja je slučaj Tropicane, poznate kompanije za proizvodnju pića. Tropicana je 2009. odlučila da istovremeno rebrendira sve elemente svog proizvoda i ambalaže. Rebrendiranje je uključivalo jednostavnije pakovanje, novi dizajn logotipa i novu paletu boja. Nažalost, ova odluka se pretvorila u debakl za Tropicana, što je rezultiralo značajnim negativnim posledicama kako za poljoprivrednike tako i za samu kompaniju.

#

Glavni problem rebrendiranja Tropicane bio je to što potrošači nisu prepoznali proizvod na policama. U novom dizajnu pakovanja nedostajale su ikone narandžaste slike, umesto toga sadrži tečnost narandžaste boje u čaši. Kao rezultat toga, prodaja Tropicane je opala za približno 20%. Kupci nisu mogli da identifikuju proizvod koji su navikli da kupuju, što je dovelo do gubitka prihoda.

Redizajn web sajta

Internet je postao ključno mesto za interakciju sa potrošačima, pa je redizajn web stranice sa novim vizuelnim identitetom važan korak. To uključuje prilagođavanje dizajna, boja, tipografije i simbola kako bi se postigla doslednost brenda na digitalnim platformama.

Dizajn web-sajta 2010 godina

#

Dizajn web-sajta 2023 godine

#

Takođe u redizajnu web-sajta važno je obratiti pažnju i na SEO optimizaciju, koja treba da se uradi u skladu sa novim regulativama koje postavlja Google kako bi web-sajt bio bolje rangiran u pretrazi.

Društvene mreže (digitalni marketing)

Profili na društvenim mrežama često su ključni kanal za komunikaciju sa ciljnom grupom. Prilagođavanje profila i sadržaja na društvenim mrežama novom brend identitetu važan je korak kako bi se osigurala doslednost u komunikaciji.

#

Digitalno doba donosi brze promene, a kompanije moraju biti spremne da se prilagode novim trendovima na društvenim mrežama kako bi ostale relevantne i privukle ciljanu publiku.Uz platforme poput TikToka i novi formati video sadržaja kao što su YouTube Shorts i Instagram Reels, kompanije imaju priliku da se istaknu na dinamičan i inovativan način.

TikTok, sa svojim kratkim i zaraznim videima, postao je jedna od najpopularnijih društvenih mreža među mlađom publikom. Kompanije trebaju iskoristiti ovu platformu kako bi kreirale autentičan sadržaj koji će angažovati korisnike na jedinstven način. Kreiranje originalnih TikTok videa može pomoći kompanijama da se povežu sa svojom publikom na emocionalnom nivou i stvore lojalnost brenda.

Osim toga, novi formati video sadržaja, poput YouTube Shorts, postaju sve popularniji. Ovi kratki i brzi video klipovi omogućavaju kompanijama da brzo prenesu svoju poruku i zadrže pažnju publike. Iskoristite ovu priliku da eksperimentišete sa različitim stilovima video sadržaja i prilagodite ih svojoj ciljnoj grupi.

#

Koliko košta re-brending i isplativost?

Cena re-brendinga može značajno varirati, u zavisnosti od obima promena i veličine kompanije. Mali preduzetnici će verovatno imati manje troškove nego velike multinacionalne kompanije. Evo okvirnih vrednosti:

#

Da biste utvrdili isplativost, treba uzeti u obzir očekivane rezultate u vidu povećanja prodaje, veće privlačnosti za nove kupce i jaču lojalnost postojećih klijenata.

Šta donosi re-brending?

#

Re-brending može doneti brojne koristi vašoj kompaniji:

Negativne posledice re-brendinga

Re-brending može biti rizičan potez, pogotovo ako nije dobro osmišljen i sproveden. Evo nekoliko negativnih posledica koje se mogu javiti:

Twitterovo preimenovanje u X (re-brending)

#

Twitter, popularna društvena mreža, prolazi kroz značajno preimenovanje, a novo ime će biti X. Ova promena dolazi kao deo vizije vlasnika Elona Muska za kompaniju. Proces preimenovanja obuhvata više od jednostavne promene imena; obuhvata niz promena u vizualnom identitetu platforme i budućem pravcu.

Preimenovanje vodi Elon Musk, koji je nedavno napustio funkciju izvršnog direktora, ali i dalje ima istaknutu ulogu u kompaniji. Musk je pristalica veštačke inteligencije (AI) i zamislio je X kao platformu koja nudi više od usluga društvenih medija. Novi pravac ima za cilj da korisnicima pruži sveobuhvatno i integrisano online iskustvo, služeći kao sveobuhvatno mesto za različite online potrebe.

Promene se simbolizuju zamenom ikoničnog Twitterovog logotipa ptice s "privremenim X logotipom". Novi logotip predstavlja promenu fokusa platforme i simbolizuje njenu transformaciju u nešto više od obične mikroblogging usluge. Takođe, domen X.com sada preusmerava na Twitter.com, što potvrđuje tranziciju.

Izvršna direktorka Linda Yaccarino, koja je postala direktorka Twittera nakon Muskeve akvizicije, izrazila je ambiciozne planove kompanije za X. U okviru preimenovanja u X, Twitter će koristiti AI za proširenje svojih mogućnosti i pružanje korisnicima interaktivnije i povezano online iskustvo. Cilj je stvaranje centra za online komunikaciju i trgovinu, uz moć AI koji omogućava neograničene mogućnosti.

Muskova naklonost prema slovu "X" datira još pre dve decenije kada je osnovao X.com, online kompaniju za plaćanja i bankarstvo koja se kasnije spojila s PayPalom. Sada je ponovno preuzeo domen X.com kako bi odražavao transformaciju Twittera u X. Slovo "X" je takođe bilo često prisutno u različitim Muskevim poduhvatima, od njegove kompanije SpaceX do kompanije fokusirane na AI pod nazivom xAI.

Preimenovanje Twittera u X dolazi u ključnom trenutku za platformu, jer se suočava s finansijskim izazovima i sve većom konkurencijom novih društvenih mreža poput Threads. Usvajanjem novog pravca i preimenovanjem u X, Twitter ima za cilj osvežiti svoj imidž i privući širu publiku.

Twitterovo preimenovanje u X predstavlja hrabar korak ka ponovnom definisanju identiteta i budućnosti ove platforme. Dok kompanija teži diversifikaciji ponude i iskorišćavanju mogućnosti interaktivnosti putem AI, biće interesantno videti kako će korisnici reagovati na ove promene i kako će se X pozicionirati u konkurentskom okruženju društvenih medija.

Zaključak: Ključni korak ka osveženju i rastu na tržištu

Re-branding je moćan marketinški alat koji omogućava kompanijama da osveže svoj identitet, privuku novu publiku i ponovo se pozicioniraju na tržištu. Kroz re-branding, kompanije mogu promeniti svoj logo, ime, vizuelni identitet ili čak svoj glavni fokus kako bi bolje odražavali svoje vrednosti, ciljeve i evoluirali u skladu sa promenljivim zahtevima tržišta.

Ova transformacija može biti od ključne važnosti za kompanije koje žele da ožive svoj brend, stvore novu percepciju kod potrošača ili se diferenciraju od konkurencije. Uz pomoć pažljivo osmišljenog re-brandinga, kompanije mogu stvoriti emocionalnu vezu sa svojom ciljnom grupom, poboljšati prepoznatljivost i izgraditi dugoročnu lojalnost kod potrošača.

Ipak, re-branding nije samo puka promena izgleda ili imena. On zahteva duboko razumevanje ciljeva, tržišta i publike, kao i pažljivo planiranje i implementaciju. Važno je da kompanije prepoznaju svoj identitet i autentičnost kako bi izbegle gubitak dosadašnjih kupaca.

U krajnjem zaključku, re-branding predstavlja ključnu strategiju za kompanije koje žele da ostvare dugoročni uspeh i ostanu relevantne u brzo promenljivom poslovnom okruženju. Uz pravilno vođenje i viziju, re-branding može biti snažan korak ka novim horizontima i prosperitetu na tržištu.